Tuesday, July 24, 2007

RapidPrototypeMaschine

Προσφατα έκανα μια έρευνα να δω τι προοπτική θα είχε στην Έλλαδα μια επιχείρηση 3d εκτυπώσεων. Οι δύο πιο πρόσφατες τεχνολογίες είναι η Solidified Epoxy Rapid Prototyping και η Rapid Pattern Based Powder Sintering (RPBPS). Ένα μηχάνημα της πρώτης τεχνολογίας μιας εταιρίας όπως η Envisiotec κοστίζει περίπου 180.000 ευρώ, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αλλά δεν σταματάει εκεί...
Η υποστηριζόμενη μορφή αρχείου είναι η STL(stereolithography) η οποία είναι διαθέσιμη σε όλα τα softwares: 3dsmax, Rhino, blender, Cinema4D, Topsolid, CATIA, εκτός από το Maya όπου για να κάνετε export σε STL
θα χρειαστεί να κατεβάσετε ένα plug-in. Τα 2 packages που θα χρειαστούν στη συνέχεια είναι το Magics και το software του rapid prototype maschine. Στο Magics θά επεξεργαστείτε το STL, θα κάνετε τον έλεγχο όπου το στερεό θα αναλυθεί πλήρως(standard triangulation language validation) και τo software θα σας προτείνει λύσεις για την διόρθωση των ατελειών. Στo software αυτό κατασκευάζετε τα υποστηλώματα τα οποία κρατάνε το μοντέλο σας καθώς αυτό τυπώνεται από πάνω προς τα κάτω και ουσιαστικά αναρτάται. Το software αφού ολοκληρώσει την ανάλυση τού στερεού σας θα προτείνει μια λύση για τα υποστηλώματα αλλά το καλύτερο είναι αυτό να γίνει manually καθώς σε πολλές περιπτώσεις μερικά σημεία του στερεού πρέπει να μέινουν καθαρά για λόγους σωστού φινιρίσματος. Τελικά για την εκτύπωση χρειάζονται 2 STL, ένα για το μοντέλο και ένα για τα υποστηλώματα, καθώς και ένα back-up. Τα αρχεία εισάγονται στο software της Envisiotec όπου εκεί ορίζεται το lay out στην πλατφόρμα εκτύπωσης. Στην ιδία πλατφόρμα μπορούν να τοποθετηθούν φυσικά παραπάνω από ενα STL.
Ένα μοντέλο χρειάζεται για να τυπωθεί από 3 με 4 ώρες μεχρι και 20 με 25 ώρες ανάλογα με την πολυπλοκότητα της γεωμετρίας.

Μετά την ολοκλήρωση της εκτύπωσης απομένει το στάδιο της αφαίρεσης των υποστηλωμάτων και του τελικού φινιρίσμ
ατος. Το μοντέλο εμβαπτίζεται σε διάλυμμα αλκοόλης, το οποίο βοηθάει στην αφαίρεση των υποστηλωμάτων απομακρύνοντας τα υπολείμματα. Η όλη διαδικασία απαιτεί ακρίβεια και είναι καλό να γίνεται με κάποιον αιχμηρό κόφτη.

Εδώ ακριβώς έγκειται και το πλεονέκτημα της 2ης τεχνολογίας RPBPS όπου δεν χρειάζονται

υποστηλώματα καθώς το μοντέλο προκύπτει από την στερεοποίηση της σκόνης μέσα στη πλατφόρμα και το στερεό πατάει κανονικά στη βάση του. Η RPBPS οδηγεί σε εξοικονόμηση χρόνου αλλά είναι 20% περίπου ακριβότερη.

Το ερώτημα έιναι αν στην Ελλάδα το να στήσεις μια επιχείρηση η οποία θα αναλαμβάνει από την λήψη του STL από το αρχιτεκτονικό γραφείο μέσω e-mail, μέχρι και την παραδοσή του φινιρισμένου μοντέλου, θα μπορούσε να αποφέρει κέρδος. Παράδειγμα μια σύνθετη γεωμετρία με επιφάνειες διπλής καμπυλότητας πραγματικά μπορεί να τυπωθεί σε rapid prototype είτε για παρουσιασή, ακόμα και σαν 'instrumental model'. Το σημαντικό της όλης υπόθεσης είναι ότι ένα τετοιο μοντέλο αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι όχι να αναπαριστά το κτίριο(representational model) αλλά να δίνει την αίσθηση του χώρου('space capturing') που παράγει το κτίριο καθώς δεν υπάρχει διαφοροποίηση στο υλικό και το τελικό αποτελεσμά είναι απολύτως μονολιθικό.



solidified epoxy rapid prototype model produced for
the author's end of year jury on 12/07/2007
'solidified epoxy rapid prototype Model' produziert für die
Finalpräsentation des Autors am 12/07/2007

Αυτό ακριβώς είναι και το δύσκολο σημείο σε σχέση με το τι παραγεταί στην Ελλάδα όπου στην συντριπτική πλειοψηφία των διαγωνισμών ζητείται κάποιο 'representational model' σε κάποια συγκεκριμένη κλίμακα.
Σήμερα υπάρχουν εταιριές στην Ευρώπη, οι οποίες αναλαμβάνουν εκτυπώσεις
με κόστος περίπου 600 ευρώ για ένα μοντέλο 7x6x23cm, χωρίς τα έξοδα αποστολής. Το κόστος δεν είναι ιδιαίτερα υψηλό αν σκεφτεί κανείς ότι υπάρχουν επαγγελματίες μακετίστες/αρχιτεκτονές, οι οποίοι αναλαμβάνουν την κατασκευή μακέτας με παραδοσιακές τεχνικές και με πολλαπλάσιο κόστος.
Όπως και να έχει, μέχρι την rapid prototype era στην Ελλάδα πιάστε όλοι τα κοπίδια σας...

1 comment:

marl(t) said...

αν όλα τα άλλα δεν αποφέρουν καρπούς θα το ρίξουμε στη μπίζνα...